Gebelik ve Kanama

GEBELİKTE KOMPLİKASYONLAR

Hamilelikte kanama her zaman bir sorun olduğunu mu gösterir?
Hamilelik sırasında vajinal kanamanın birçok nedeni vardır. Bazıları ciddi nedenlerden olabilir. Kanama erken veya geç gebelikte ortaya çıkabilir.

Erken gebelikte kanama sık karşılaşılan bir durumdur. Ama çoğu durumda önemli bir sebepten dolayı değildir. Aksine geç gebelikte görülen kanamalar daha ciddi bir sebep sonucu ortaya çıkmış olabilir. Gebeliğinizin herhangi bir zamanında kanamanız olması durumunda kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

 

Gebelikte Kanama

 

Erken gebelikte kanama ne kadar yaygındır?

Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde gebelerin yaklaşık %15-25inde kanama görülebilir.  Yumurtanın döllenmesi sonrası uterusa implante olduğu zaman-döllenmeden 1-2 hafta sonra- hafif kanama veya lekelenme görülebilir. Servikste gebelik sırasında kan damarları fazlaca geliştiği için kanamaya daha meyillidir. Cinsel ilişki, pap smear testi veya pelvik muayene sonrası oluşan kanamalar da görülebilir.

Hangi sorunlar erken hamilelik sırasında kanamaya neden olabilir?

Erken gebelikte kanamaya neden olabilecek problemler arasında enfeksiyon, erken gebelik kaybı ve ektopik gebelik yer almaktadır.

 

Erken gebelik kaybı ne demektir?

Gebeliğin ilk 13 haftasında hamilelik kaybına erken gebelik kaybı veya düşük yapma denir. Bilinen gebeliklerin yaklaşık %10’unda olur. Kanama ve kramp erken gebelik kaybının belirtileridir. Bununla birlikte, düşük yapan kadınların yaklaşık yarısında önceden kanama olmaz.

Erken hamilelik kaybınız varsa, düşük materyalinin bir kısmı uterusunuzda kalabilir. Bu dokuların uterustan çıkartılması gerekmektedir. Bunun birkaç yolu vardır. Bunlar arasında kalan materyalin doğal olarak düşmesini beklemek, ilaç kullanmak veya cerrahi ile çıkarmak sayılabilir.

 

Ektopik (Dış) gebelik nedir?

Döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere implante olmasına ektopik gebelik denir. Çoğunlukla fallop tüplerine implante olur. Fallop tüpündeki ektopik gebelik eğer patlarsa iç kanama oluşturabilir. Kan kaybı halsizlik, bayılma, şok ve hatta ölüme neden olabilir. Bazen vajinal kanama ektopik gebeliğin tek belirtisidir. Diğer semptomlar ise karın, pelvik veya omuz ağrısı olabilir. Bu belirtiler hamile olduğunuzu bilmeden önce ortaya çıkabilir. Bu belirtilere sahipseniz, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmalısınız. Gebelik sonlandırılmalı ilaç veya cerrahi ile çıkarılmalıdır.

 

Gebelikte Kanama

 

Hangi problemler hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kanamaya neden olabilir?

Geç gebelikte kanamaya neden olan yaygın sorunlar içinde serviks iltihabı ve büyümesi bulunur. Ağır ve şiddetli kanama daha ciddi bir durumdur. Ağır kanama plasentadaki bir sorundan kaynaklanabilir. Herhangi miktarda kanama da erken doğum eylemini gösterebilir. Gebeliğiniz ilerleyen dönemlerinde kanamanız varsa kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

 

Plasenta ile ilgili hangi durumlar kanamaya neden olabilir?

Plasenta ile ilgili birçok problem geç gebelikte kanamaya neden olabilir:

  • Plasenta dekolmanı— Plasenta dekolmanında plasenta doğumdan önce veya doğum sırasında uterus duvarından ayrılır. En yaygın belirti ve semptomlar vajinal kanama, karın ve sırt ağrısıdır. Plasenta dekolmanı eğer erken bulunmazsa ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Fetüs yeterli oksijeni alamayabilir ve gebe büyük miktarda kan kaybedebilir.
  • Plasenta previaPlasenta rahim içinde serviks ağzına doğru uzandığında serviksi kısmen veya tamamen kapatabilir. Buna plasenta previa denir. Vajinal kanamaya neden olabilir. Bu tip kanama genelde ağrı olmadan ortaya çıkar. Bazı plasenta previa tipleri, uterusun alt kısmı uzadıkça ve inceldikçe 32-35 haftalık hamileliklerde kendiliğinden düzelir. Doğum eylemi ve doğum normal olarak gerçekleşebilir. Plasenta previa düzelmezse, bebeği sezeryan ile erken doğurmak gerekebilir.

    Gebelikte Kanama
  • Plasenta akreata— Plasentanın uterusun kas tabakasına kadar uzanmasına denir. Plasenta akreata üçüncü trimesterde kanamaya ve doğum sırasında ciddi kan kaybına neden olur. Çoğu vaka hamilelik sırasında rutin bir ultrason muayenesi ile bulunabilir. Bununla birlikte, bazen bebek doğana kadar farkedilmeyebilir. Plasenta akreata’nız varsa, doğum eylemi sırasında hayatı tehdit eden kan kaybı riski altındasınız. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız tüm gebeliğinizi planlayacak ve gerekli tüm kaynakların mevcut olduğundan emin olacaktır. Bebeğinizi komplikasyon oluşması durumunda bu konuda uzmanlaşmış bir hastaneye götürmeniz gerekebilir. Histerektomi bu vakalardan sonra kan kaybını önlemek için doğum sonrası tercih edilebilir.

 

Kanama erken doğumun habercisi midir?

Kanama hamileliğin son haftalarına doğru doğumun belirtisi olabilir. Eğer doğum 37 haftadan önce başlarsa, buna erken doğum denir. Erken doğum eyleminin diğer belirtileri şunlardır:

  • Vajinal akıntıda değişiklik (sulu,mukuslu veya kanlı) veya vajinal akıntı miktarında artış
  • Pelvik ya da düşük karın basıncı
  • Sabit, düşük, donuk bel ağrısı
  • Diyare ile birlikte olan veya olmayan hafif karın ağrısı
  • Uterusta genellikle ağrısız, düzenli veya sık sık kasılmalar (1saatten fazla 20dakikada bir dört kez ya da saatte sekiz kez)
  • Yırtılmış zarlar (fışkırma veya damlama şeklinde su gelişi olur)
  • Erken doğumun yönetilmesi, annenin ve bebeğin sağlığı için en iyi olduğu düşünülen şeylere dayanır. Bazı durumlarda ilaçlar verilebilir. Erken doğum, bebeğin miadına ulaşmasına çok uzak ve durdurulamayacak kadar olduğu durumlarda veya bebeğin erken doğması için nedenler varsa, bebeği doğurtmak gerekebilir.

Başka sorularınız varsa lütfen kadın hastalıkları ve doğum uzmanınızla iletişime geçiniz.

 


Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.