Rahimde Perde (Uterin Septum) Nedir?

Hamileliği nasıl etkiler?

Rahimde perde, tipik olarak bir kadının gebe kalma yeteneğini etkilemez, ancak düşük yapma riskini önemli ölçüde artırır. Septat uteri olan kadınlar da tekrarlayan düşüklere sahip olabilirler. Sorun genelde gebe kalmakta değil, gebeliği taşımaktadır.

👉 VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLA

cccc

 

uterin septum

 

Hamile olduklarını bilen kadınlarda, genel popülasyondaki düşük oranı yaklaşık yüzde 10 ila 20’dir. Septat uteri olan kadınlarda düşük oranının yüzde 20 ila 25 arasında olduğu düşünülmektedir. Bazı araştırmalar, bunun olabildiğince yüksek olabileceğini gösteriyor (%40). Rahimde perde olması en sık gördüğümüz rahim anomalisidir. Septat uterusu olan kadınların hem düşük hem de tekrarlayan düşük riski vardır. Herhangi bir anormal gelişme gösteren bir rahim içinde meydana gelen hamilelikler aşağıdakiler için riski artırır:

  • erken doğum
  • bebeğin ters gelmesi (makat doğum)
  • sezaryen doğum oranları artar
  • doğumdan sonra kanama komplikasyonları

 

Rahimde perde nasıl anlaşılır?

Rahimde perdenin, düşük veya tekrarlayan düşük dışında bir belirtisi yoktur. Genellikle sadece düşüklerin sebebi üzerine bir araştırmadan sonra teşhis edilir. Bazen, septum rahim ağzının ötesine rahim ağzını ve vajinayı içerecek şekilde uzanırsa, rutin bir pelvik muayene sırasında tanınabilir. Genelde, adet düzensizliği veya ağrı gibi bir şikayet oluşturmaz.

 

Nedenler

Septat uterus doğuştan genetik bir anormalliktir. Neden ortaya çıkmasına neden olduğu bilinmemektedir. Embriyo gelişimi sırasında anne karnındayken olur. 

 

Nasıl teşhis edilir?

Standart pelvik ultrasonda tanı konulabilir. Ancak, 3 boyutlu ultrason veya MR yani manyetik rezonans görüntüleme; rahmin problemlerini tanımlamanın daha doğru bir yoludur. Pelvik muayene yapıldıktan sonra, doktorunuz muhtemelen bu testlerden biriyle araştırmaya başlayacaktır. Teşhisi doğrulamak için histerosalpingogram veya histeroskopi kullanabilirler. Histeroskopi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız. )

uterin septum 2

 

Tedavi

Bir septat rahim, metroplasti adı verilen bir ameliyatla tedavi edilebilir. Prosedür histeroskopi ile gerçekleştirilmektedir. Histeroskopik prosedür, dış karın insizyonuna gerek kalmadan uterus içinde tedavinin yapılmasına izin verir. Histeroskopik metroplasti sırasında, vajinaya, serviks yoluyla ve uterusa ışıklı bir alet sokulur. Septumu kesmek ve çıkarmak için başka bir alet de yerleştirilir. Bu teknik minimal invazivdir ve genellikle yaklaşık bir saat sürer. Histeroskopik metroplasti yapmayı seçen kadınlar genellikle prosedürle aynı gün eve döner. Ameliyattan sonra, tekrarlayan düşük yapma öyküsü olan kadınların %50-80’i gelecekte sağlıklı bir hamileliğe devam edecektir. Gebe kalamayan kadınların %20’i kadarı ameliyat sonrası hamile kalabilir.

*Bir kadın çocuk sahibi olmak istemiyorsa, bu durumun tedavi edilmesine gerek yoktur. Kendi başına, bir sağlık riski oluşturmaz. Bununla birlikte, septat uterusu olan bir kadın çocuk sahibi olmak istiyorsa, ameliyat olmayı tercih edebilir. Ameliyat başarılı bir hamilelik şansını önemli ölçüde artıracaktır.

 


Histeroskopik Cerrahi

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.