Gebelerde Kan Uyuşmazlığı (Rh Uyuşmazlığı)

GEBELİKTE KOMPLİKASYONLAR

Rh faktörü nedir?
Rhesus faktörü olarak da adlandırılan Rh faktörü, kırmızı kan hücrelerinin dışında bulunan bir protein türüdür. Protein genetik olarak kalıtsaldır (ebeveyninizden aktarılır). Proteininiz varsa, Rh pozitifsiniz. Proteini miras almadıysanız, Rh negatifsiniz. İnsanların çoğu, yaklaşık% 85'i Rh pozitiftir.

 Gebelerde Kan Uyuşmazlığı

Rh faktörü neden önemlidir?

Bu protein genel sağlığınızı etkilemez, ancak hamileyseniz Rh durumunuzu bilmek önemlidir. Eğer sizde Rh faktörü negatifse yani yoksa ve çocuğunuz Rh pozitifse, Rh faktörü hamilelik sırasında komplikasyonlara neden olabilir.

 

Gebelerde Kan Uyuşmazlığı

 

Rh uyumsuzluğu nedir?

Rh uyumsuzluğu, Rh negatif olan bir kadın, Rh pozitif kanlı bir bebekle hamile kaldığında ortaya çıkar. Rh uyumsuzluğu ile kadının bağışıklık sistemi Rh antikorlarını reaksiyona sokar ve oluşturur. Bu antikorlar, annenin vücudunun yabancı bir nesne olarak gördüğü bebeğe karşı bir bağışıklık sistemi saldırısına yardımcı olur. Antikor oluşumu kan transfüzyonundan sonra veya fetal kan annenin dolaşımına girdiğinde ortaya çıkabilir:

  • Düşükler, dış gebelikler veya sonlandırmalar gibi erken gebelik komplikasyonları
  • Hamilelik sırasında mide bölgesinde yaralanma
  • Hamilelik sırasında kanama
  • Gebe bir kadından hücre veya sıvı çekilmesini gerektiren testler (amniyosentez ve koryon villus örneklemesi gibi )
  • Vajinal veya sezaryen doğum

 

Rh uyumsuzluğu için kimler risk altındadır?

Rh negatif olan bir kadın hamile kaldığında Rh uyumsuzluğu riski altındadır! Rh uyumsuzluğu sadece bebeğin babası Rh pozitif olduğunda ortaya çıkar. Doktorlar erkeklerin Rh durumunu rutin olarak test etmemektedir. Bunun yerine, ebeveynler bireysel durumlarını doktorlarıyla tartışırlar.

 

Rh uyumsuzluğuna ne sebep olur?

Hamile bir kadın ve çocuğu arasındaki kan grubundaki bir fark Rh uyumsuzluğuna neden olur. Çocuklar, anneleri Rh negatif olsa bile, proteini babalarından miras alırlarsa Rh pozitif olabilirler.

 

Rh uyumsuzluğu nasıl teşhis edilir?

Çoğu kadın için, basit kan testleri Rh uyumsuzluğunu teşhis eder. Hamile kalırsanız, doğum uzmanınız Rh-negatif olup olmadığınızı belirlemek için sizi test edecektir. Doktorlar genellikle bu testi rutin ilk trimester kan çalışmanızla yaparlar. Vajinal kanamanız varsa daha erken yapılabilir .

  • Rh-negatif kanınız varsa, doktorunuz antikor testi (İNDİREK COMMBS) adı verilen başka bir kan testi isteyebilir. Bu test kanınızın Rh antikorları içerip içermediğini kontrol eder. Antikor testiniz tekrar pozitif gelirse Rh uyumsuzluğu riski altındasınız.
  • Rh-negatif iseniz ve antikor testiniz negatifse, antikor oluşumunu önlemek için size Rh immünoglobulin (RhIg) verilecektir. (Kan uyuşmazlığı iğnesi) Bu genellikle yaklaşık 28 hafta ve doğumdan sonraki 72 saat içinde verilir. Kanama veya başka komplikasyonlarınız varsa erken hamilelikte bir doz alabilirsiniz.

 

Gebelerde Kan Uyuşmazlığı

 

Rh uyumsuzluğu ile hangi komplikasyonlar ilişkilidir?

Rh uyumsuzluğu hamile kadınları etkilemez. Bir bebekte hemolitik anemiye neden olabilir. Hemolitik anemi, bir bebeğin kırmızı kan hücrelerinin değiştirilebildiğinden daha hızlı yok edilmesine neden olur.

Hemolitik aneminin etkileri hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Bu etkiler sarılık , karaciğer yetmezliği ve kalp yetmezliğini (HİDROPS)  içerebilir.  Doktorlar şiddetine bağlı olarak bu durumu hızlı bir şekilde tedavi eder.

  • Hafif vakalar için tedavi gerekli olmayabilir.
  • Şiddetli vakalarda, bebek göbek kordonundan kan nakli alabilir. Bu prosedür bebeğin kırmızı kan hücrelerinin değiştirilmesine yardımcı olur.
  • Sarılık veya kanda büyük miktarda bilirubin olan bebekler, bilirubin düzeylerini düşürmeye yardımcı olmak için özel ışıklarla tedavi edilebilir.
  • Bazı durumlarda erken doğum yaptırılması gerekebilir.

 

Rh uyumsuzluğu önlenebilir mi?

Rh faktörü genetik olduğundan, bebeğinizin hangi Rh tipine sahip olduğunu seçmek mümkün değildir. Bununla birlikte, Rh pozitif bebeği olan Rh negatif bir kadınsanız, hamileliğiniz sırasında belirli zamanlarda RhIg alarak Rh uyumsuzluğunu önleyebilirsiniz. Sağlık uzmanınızla görüşmek önemli bir konudur.

 

Rh-negatif kanı olan kadınlar için gelecek nedir?

Rh negatif bir kadın Rh pozitif kanla temastan zarar görmezken, gelecekteki bir hamilelikte bebeklerin risklerini azaltmak için Rh pozitif kanla her temastan sonra RhIg enjeksiyonlarına (kanşmazlığı iğnesi) ihtiyacı olacaktır. Bu etkinlikler şunları içerir:

  • Düşük ve düşük dahil gebelik
  • Kan nakilleri
  • Kan veya kemik iliği hücrelerini içeren nakiller
  • Rh-pozitif kanlı yanlışlıkla iğne batması

 


Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.