Endometrioma

Çilkolata Kistleri

Rahmin içini kaplayan dokunun (endometrium); rahmin dışında bir yerlerde bulunmasıdır. Üreme çağında her 10 kadından 1’inde görülür. Genellikle 30’lu-40’lı yaşlarda tanı alır.

 

Endometriozis (Çikolata Kisti)

Endometriozis neden oluyor?

Bu hastalığın sebebi bilinmiyor. Ancak bir teoriye göre adet kanının, rahşm iç zarı ile beraber geriye doğru akması olduğu düşünülmektedir. Bu geriye kaçan dokular; o bölgelerde büyür ve gelişir. Bunun dışında başka teoriler de vardır ancak bu konuda bilinmezliği gidermek amacıyla çalışmalar hala devam etmektedir.

 

Endometrium dokusu vücutta en çok nerelerde bulunur?

Endometrium dokusu vücutta en çok nerelerde bulunur?

  • Yumurtalıklar
  • Karın zarı
  • Tüpler
  • İdrar torbası, bağırsaklar
  • Rahminn arkası
  • Beyin, akciğer, lenf nodları vücudun pek çok yerinde (çok nadir)

 

Endometriozis nasıl bir sıkıntıya yol açar?

Endometriozis implantları kadınlardaki östrojen hormonuna yanıt verir. Bu dokular; aynı rahimde ki endometrium dokusu gibi büyür ve kanarlar. Etrafındaki dokuda iritasyon, inflamasyon ve şişme yapar. Buradaki oluşan şişme-kanama atakları her ay gerçekleşince, zaman içinde yapışıklıklara yol açar. Bu yapışıklıklar organları birbirine yaklaştırı hatta yapıştırır. Böylelikle kanama, inflamasyon, nedbeleşme hastalarda adet öncesi ve adet sırasında ağrı yapar.

 

Endometriozis ve kısırlık arasında nasıl bir bağlantı var?

Endometriozis ve kısırlık arasında nasıl bir bağlantı var?

Kısırlık olan hastaların %40’ında endometriosis vardır. Yukarıda bahsedilen; endometriozisin yaptığı inflamasyon hem erkek spermine hem de yumurtasına zarar vermektedir. Ayrıca yaptığı yapışıklıklar tüplerin hareketini bozmaktadır.

 

Endometriozis nasıl belirti verir?

En sık belirtisi; uzun süredir olan karın-kasık ağrısıdır. Bu ağrı özellikle adet dönemi öncesi ve adet sırasında belirginleşir. Ayrıca ağrı cinsel ilişki sırasında da artar. Eğer bağırsak tutulumu varsa bağırsak hareketleri ile, idrar torbası tutulumu varsa; idrar yaparken ciddi ağrı olur. Hatta bazı hastalarda; kanlı dışkılama, kanlı idrar yapma bile olabilir. Bazı hastalarda; adet düzensizliği, aşırı adet kanamaları yapabilir. Ancak hastalrın çoğunda endometriozis sinsi syreder ve hiçbir belirti vermezler.

 

Endometriozis tanısı nasıl koyulur?

Öncelikle bu hastalığa aşina bir uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Detaylı bir fizik/pelvik muayene yapılmalı. Ancak, bir kişide endometriozis varlığını kesin söyleyebilmek için cerrahi bir prosedür olan Laparoskopi yapmak gerekiyor. Bazı ameliyatlarda tanıdan emin olmak için şüpheli dokulardan-odaklardan parça alınır (biyopsi).

 

Endometriozis nasıl tedavi edilir?

Tedavi; hastanın şikayetlerine, hastalığın derecesine, çocuk beklentisi olup olmadığına göre değişir. Endometriozis ilaç veya cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Özellikle ağrısı ön planda olan hastalarda; ağrı kesiciler, hormonal baskılayıcı ajanlar (doğum kontrol hapları, progestojen ajanlar, GnRH agonistleri) sıklıkla kullanılır. Bu hormonal ajanlar; hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Bu ilaçlarla hastalıktan tamamen kurtulmak mümkün değildir. Cerrahi yöntemler ağrılar gerileyebilir, yapışıklıklar düzeltilir ve anatomik restorasyon yapılır.

 

Endometriozis ameliyatı olursam kesin iyileşir miyim?

Ameliyat sonrası çoğu hastanın ağrısı geriler. Ancak ağrıların ilerde tekrarlaması mümkündür. %40-80 hastada ameliyattan sonraki 2 sene içinde ağrılar tekrarlar. Hastalık ilk ameliyat sırasında ne kadar şiddetli ise; ağrıların geri gelme olasalığı yüksektir.

 

Rahim ve yumurtalıkların alınmasına gerek var mı?

  • Tüm tedavileri denediniz ancak hala çok ciddi şikayetleriniz varsa
  • Gelecekte çocuk yapmayı düşünmüyorsanız
  • Kalıcı ve kesin bir tedavi isterseniz

Bu seçenek son tercih olarak doktorunuz tarafından size önerilebilir.

 

👉 VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLA

zzzz

 

Endometriozisim var. Çocuğum olmuyor. Tedavi seçenekleri nelerdir?

Bu seçenekler, hastalığınızın şiddeti, yaşınız ve daha önceki tedavilerinize göre doktorunuzla tartışmanız gerekiyor.

  • Kısırlık tedavi ilaçları
  • İlaçlarla beraber aşılama tedavisi
  • Cerrahi
  • IVF (tüp bebek)

 


Jinekolojik Hastalıklar

Hüseyin Cengiz - DoktorTakvimi.com

Please publish modules in offcanvas position.